Het verhaal van Antoine Franken

Antoine Franken is een van de vele vrijwilligers bij Volckaert. Sinds hij met vervroegd pensioen is, fietst Antoine vier dagen per week naar Oosterheem om de bewoners te ondersteunen bij activiteiten.


“Mijn moeder heeft zo’n 20 jaar in een verzorgingstehuis gewoond. Toen ik zag wat de vrijwilligers daar zoal deden, heb ik mezelf een belofte gemaakt: zodra ik meer vrije tijd heb, word ik ook vrijwilliger! Vrijwilligerswerk vervullen bij Volckaert is voor mij een manier om mijn dankbaarheid te tonen. Zo kan ik iets betekenen voor mensen, iets terugdoen. Ook al is het misschien maar een klein gebaar.


Bij Oosterheem werken we met ruim 100 vrijwilligers. De een zet koffie en thee, de ander biedt een helpende hand bij de bingo en weer anderen gaan mee zwemmen. Zelf speel ik op maandag- en woensdagochtend Rummikub. Daarnaast help ik op twee dagen mee met de bewegingsactiviteiten. De ene week is dat curling, de andere week kegelen. Bij zo’n activiteit werk ik samen met een andere vrijwilliger. Omdat de groep bestaat uit een man of acht, is dat soms nog best aanpoten, maar het is ook altijd gezellig.


 

 

"Vrijwilliger zijn houdt me jong."

 

 

 

Tijdens de activiteiten maak ik een praatje met de bewoners. Sommige bewoners hebben daar meer behoefte aan dan andere, maar door het regelmatige contact, bouw je een band op. Mensen verheugen zich op mijn komst en aan de andere kant raakt het mij echt als ik hoor dat een van ‘mijn’ mensen ziek is.


Werken bij Volckaert is voor mij een stukje ontspanning, spontaniteit en regelmaat. Ik moet bewegen om fit te blijven en dat doe ik door hier naartoe te fietsen, weer of geen weer. Het brengt ook structuur in mijn leven. De zorgmedewerkers en de bewoners rekenen op me, want zonder de hulp van de vrijwilligers zijn veel activiteiten niet mogelijk. Dan komen er gewoon handen tekort.


Oosterheem voelt voor mij als mijn werkomgeving, een plek waar ik me samen met andere vrijwilligers nuttig kan maken. En Volckaert is daar dankbaar voor, dat merk je gewoon. Elk jaar wordt er bijvoorbeeld een evenement georganiseerd voor alle vrijwilligers. Dat is een gezellige happening met een koud en warm buffet. Zo’n gebaar waardeer ik enorm.


Eigenlijk zouden veel meer mensen vrijwilligerswerk moeten doen. Er is hier altijd wel een klusje of een taak te bedenken. Als je wilt, kun je de hele dag bezig zijn.”

 

Bent of kent u ook iemand binnen Volckaert met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via communicatie@volckaert.nl t.a.v. "De verhalen van" en wellicht vindt u uw verhaal binnenkort terug op deze pagina!

Tekst: Sabine Verstijnen
Foto's: Marcel Otterspeer

© Copyright 2019 Volckaert - 100.nl, Merkversterking | Algemene voorwaarden | Extranet Volckaert | Cookies | Privacy